RULES
Plaatselijke regels Golfbaan Westwoud


Buiten de baan:

 • Op de holes 1 en 10 t/m 18 is een bal buiten de baan, als deze in of aan de overkant van de sloot ligt, tenzij anders aangegeven d.m.v. witte palen of palen met witte kop.
 • Op de holes 2 tot en met 9 is een bal buiten de baan als deze aan de overkant van de sloot ligt die de baan begrenst, tenzij anders aangegeven d.m.v. witte palen of palen met witte kop.

Grond in bewerking (GUR):

 • GUR aangegeven door blauwe palen met een groene kop is een verboden speelzone. Bij een belemmering door deze verboden speelzone is het VERPLICHT deze zonder straf te ontwijken volgens Regel 16-1f.
 • In geval van een belemmering door GUR, gemarkeerd door witte lijn MAG de speler een belemmering door GUR ontwijken zonder strafslag volgens Regel 16.1.

Hindernissen:

 • Het gebied binnen de hindernis gemarkeerd door rode palen met groene kop op hole 12 is een verboden speelzone. Als een bal binnen de hindernis in deze verboden zone ligt, mag de bal niet worden gespeeld zoals deze ligt en MOET de belemmering door de verboden speelzone worden ontweken volgens Regel 17.1e.

Obstakels:

 • Aangepaalde bomen zijn vaste obstakels. Indien er sprake is van belemmering MAG de speler deze ontwijken volgens Regel 16.1.
 • Boomspiegels bedekt met houtsnippers zijn een integraal deel van de baan. De houtsnippers zijn losse natuurlijke voorwerpen.

 

Straf voor overtreding van een Plaatselijke Regel: algemene straf.

Aanwijzingen van het baanpersoneel dienen te worden opgevolgd.

 

Aanvullende plaatselijke regel:

Raadpleeg eerst het publicatiebord voor aanvullende plaatselijke regels. Straf voor overtreding van een plaatselijke regel:

 • Strokeplay: twee strafslagen
 • Matchplay: verlies van de hole

 


Ready Golf: voor een betere doorstroming van de baan


Ready Golf betekent dat je speelt zodra je klaar bent om te spelen, mits het veilig is. Het gaat er niet om wie het verst van de hole is, het gaat er om wie als eerste kan spelen. Het is bedoeld voor strokeplay of stableford, niet voor matchplay, en om het spel te versnellen. Een ronde ready golf gaat enorm veel sneller dan een ronde met spelers die steeds wachten op een slag van de speler die het verst van de hole ligt. Bent u een ‘ready golfer’? Van harte welkom om op deze ‘nieuwe’ manier te komen spelen bij de Westfriese Golfclub.

Hier volgen een paar voorbeelden van ready golf-adviezen door de R&A (bekijk verderop ook een video):

 • Niet de speler die de eer heeft slaat als eerste af, maar de speler die als eerste klaar is om te slaan.
 • Als er in de verte nog een flight staat kunnen golfers die minder ver slaan vast afslaan, daarna pas de longhitters.
 • Eerst je eigen bal slaan als je medespeler verderop naar een bal moet zoeken, dan pas helpen zoeken als dat nog nodig is.
 • Putten als je medespeler nog bezig is met het aanharken van een greenside bunker, ook al ligt de bal van je medespeler nog verder weg van de hole dan jouw bal.
 • Bij een korte putt meteen uitholen en niet eerst weer de bal marken en wachten totdat de medespeler heeft geputt.


nieuwe lokale regel - Bunkers


Plaatselijke regel voor plaatsen in bunkers tijdens de Covid-19 pandemie

Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler zonder strafslag éénmaal de oorspronkelijke bal of een andere bal plaatsen in de bunker. Het gebied waarin geplaatst mag worden en waarvan dan gespeeld mag worden, mag niet verbeterd worden en het gebied waarin geplaatst mag worden moet voldoen aan de volgende eisen:

 • Referentiepunt: plaats van de oorspronkelijke bal.
 • Afmeting van het gebied gemeten van referentiepunt: de lengte van een scorekaart of 15 cm van het referentiepunt, maar met de volgende beperkingen:
  -dit gebied mag niet dichter bij de hole zijn dan het referentiepunt, en
  -dit gebied moet in de bunker zijn.

Bij het handelen volgens deze plaatselijke regel moet de speler een plek kiezen om zijn bal te plaatsen en de procedures te volgen voor het terugplaatsen van een bal volgens de Regel 14.2b(2) en 14.2e.
Straf voor spelen van bal van een verkeerde plaats in overtreding van een plaatselijke regel: algemene straf volgens Regel 14.7a.

Plaatselijke regel plaatsen in bunkers tijdens de Covid-19 pandemie (Verkorte versie)

Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler éénmaal een bal plaatsen op een plek naar keuze in de bunker binnen de lengte van een scorekaart of 15 cm van de oorspronkelijke ligging van de bal, niet dichter bij de hole. 

We verzoeken U om na het spelen van bal uit de bunker deze zo netjes mogelijk achter te laten door oneffenheden glad te strijken met de voet of club.