Algemene regels

ALGEMENE REGELS TEN AANZIEN VAN WEDSTRIJDEN

Het wedstrijdreglement is van toepassing op alle door de commissie georganiseerde wedstrijden en eenieder die zich inschrijft voor dan wel deelneemt aan deze wedstrijden wordt geacht dit reglement te kennen. De commissie die de wedstrijden organiseert beslist bij eventuele geschillen.

Deelname aan wedstrijden, welke zijn georganiseerd door de commissies van de Westfriese Golfclub, is uitsluitend voorbehouden aan leden van de Westfriese Golfclub tenzij anders is aangegeven.

De Westfriese Golfclub kent voor de wedstrijden verschillende categorieën spelers:

Categorie Exact Handicap Buffer Zone 18 holes Bufferzone 9 holes
1 EGA  0-4.4 35-36 n.v.t.
2 EGA  4.5-11.4 34-36 n.v.t.
3 EGA 11.5-18.4 33-36 35-36
4 EGA 18.5-26.4 32-36 34-36
5 EGA 26.5-36.0 31-36 33-36
6 NGF Club 37.0-45.0 n.v.t. n.v.t.
Non-Handicap Minimaal Baanpermissie n.v.t. n.v.t.

 

Deelname aan wedstrijden is uitsluitend mogelijk op basis van de categorievermelding in de wedstrijd­agenda of op de inschrijflijst. Bij deelname aan wedstrijden met de vermelding EGA en/of NGF dienen deelnemers in het bezit te zijn van het officiële EGA en/of NGF kaartje. Spelers zonder officiële handicap en spelers enkel in bezit van GVB kunnen deelnemen aan wedstrijden, waarbij Non Hcp in de wedstrijdagenda of op de inschrijflijst staat vermeld. De wedstrijden met vermelding “alle cat” zijn voor alle leden toegankelijk. Voor deze wedstrijden is het bezit van baanpermissie vereist!

 

Alle wedstrijden worden gespeeld volgens de regels zoals die zijn gepubliceerd in de “Rules of Golf” , goedgekeurd door:

 • The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews;
 • De Nederlandse Golf Federatie.
 • De regels worden aangevuld met de “local rules”, zoals die op de dag van de wedstrijd gelden.
 • Het inschrijvingsgeld voor deelname aan een wedstrijd wordt door de organiserende commissie vastgesteld en staat bij wedstrijden met voorinschrijving aangegeven op de inschrijvings- en startlijsten.

 

 1.  Tijdens de wedstrijden dienen de deelnemers zowel de regels en etiquette zorgvuldig in acht te nemen, alsook een goede speelsnelheid aan te houden. Als referentie geldt dat een 18 holes driebal ongeveer 4 uur en 15 minuten over de ronde mag doen, een 9 holes driebal maximaal 2 uur en 10 minuten.
 2. De commissie heeft de bevoegdheid om een wedstrijd af te gelasten, te staken of te onderbreken (bijvoorbeeld bij zeer extreme en/of gevaarlijke weersomstandigheden).
  De wedstijdleiding gelast een wedstrijd af indien er zich minder dan 10 deelnemers hebben ingeschreven.
  Indien de wedstrijdleiding besluit een reeds gestarte wedstrijd te staken, worden de deelnemers in de baan geïnformeerd. In dat geval kent de wedstrijd geen uitslag. Reeds afgemaakte ronden mogen worden geregistreerd als Qualifying score voor een EGA Exact Handicap.
 3. Direct na afloop van een wedstrijd leveren de deelnemers de correct ingevulde en gecontroleerde scorekaarten bij de wedstrijdleiding in. Ook indien een wedstrijd – om welke reden dan ook – niet wordt uitgespeeld, dienen de scorekaarten bij de wedstrijdleiding te worden ingeleverd (N.R. = No Return). Niet volledig ingevulde scorekaarten zullen door de commissie worden geweigerd.
 4. Bij qualifying wedstrijden wordt de spelers altijd verzocht ook de stablefordpunten uit te rekenen en op hun scorekaart te vermelden.
 5. In geval van een “No Return” om andere redenen dan bedoeld in Regel 6-8 volgt diskwalificatie voor de desbetreffende wedstrijd.
 6. Bij gelijk resultaat in een handicapwedstrijd (uitgezonderd bij Matchplay) wint degene met het beste nettoresultaat over de laatste negen holes, resp. laatste zes holes, resp. laatste drie holes, resp. laatste hole. Wanneer het resultaat dan nog gelijk is, neemt de wedstrijdleiding een beslissing.
 7. Bij wedstrijden mag men alleen een Handicart gebruiken indien de gebruiker bij inschrijving voor de wedstrijd in het bezit is van een geldige gebruikerskaart. De commissie kan hierop een uitzondering maken, maar de deelnemer speelt dan altijd mee buiten mededinging.
 8. Deelnemers uit handicapcategorie 1 en 2 spelen van de back tees.
  Deelnemers uit de handicapcategorie 3 – 6 spelen van de medal tees, waarbij voor spelers uit handicapcategorie 3 de mogelijkheid open staat om op eigen verzoek wedstrijden van de back tees te spelen. Indien spelers uit handicapcategorie 3 van deze mogelijkheid gebruik willen maken dienen zij dit kenbaar te maken bij het inschrijven voor een wedstrijd.
 9. In onvoorziene omstandigheden beslist de wedstrijdleiding. Bij eventuele geschillen beslist de wedstrijdcommissie op basis van het sanctiebeleid, indien nodig in overleg met de handicap & regelcommissie.

 

Kleding voorschriften

 • Heren: -Lange broek of bermuda tot op de knie
 • Shirt met kraag, lange of korte mouw, colpull
 • Geen shirts zonder mouwen of zonder kraag
 • Dames: -Lange broek, bermuda of golfrok (niet te kort)
 • Shirt zonder mouw moet een kraag hebben
 • Shirt met mouw mag zonder kraag

 

Voor beiden geldt: -Geen joggingbroek. Nette jeans toegestaan.

 • Sokken verplicht
 • Golfschoenen verplicht
 • Pet af in het clubhuis

fallback

Baanstatus

Baan open

Driving range open

Trolley’s toegestaan

Buggy’s toegestaan

Wintergreens

Qualifying

X

Stimp